Logo Hoeve VlietenburghVlaamse reuzenDexter koeien Welsh pony'sHoogstamboomgaardHondenKippen Poezen Tropische vogels

   Home    Nieuws en te Koop    Grote dieren    Kleine dieren    Honden    Hoogstamboomgaard


Dexter koeien
De Dexter is de kleinste van de Europese runderrassen. Het ras is ongeveer half zo groot als een Hereford en ongeveer een derde van een Friese Melkkoe. Het ras werd beschouwd als een zeldzaam type rund, totdat de American Livestock Breeds Conservancy een fokprogramma begon. Onder impuls hiervan is het aantal dieren nu weer aan het groeien.

Het is een ras dat oorspronkelijk afkomstig uit het zuidwesten van Ierland. In 1882 werden een aantal exemplaren uitgevoerd naar Engeland. Het werd uiteindelijk een bedreigd ras. In Ierland is het geheel verdwenen terwijl het in Engeland een zeldzaam ras was. Er waren echter nog enkele kuddes over met volbloed Dexters. De Dexter is een ras kleine runderen waarbij de volwassen koeien tussen de 270 en 320 kilo wegen. Volwassen stieren wegen rond de 450 kilo. In verhouding tot hun grootte is het lichaam breed en lang, met een goed afgerond achterwerk.

De dieren zijn doorgaans zwart, maar donkerrode en vale (Dune) Dexters komen ook voor.
(zie foto hierboven de rechter Dexter van ons heeft de kleur Dune) 
Doorgaans zijn ze egaal met minimale tekening rond de uiers en de navel. De horens zijn tamelijk klein en dik. Bij stieren groeien de horens zijwaarts met een bocht naar voren, bij koeien groeien de horens zijwaarts met een bocht naar boven. Het ras is zowel geschikt als melkkoe en als vleeskoe. De meeste boeren richten zich echter op slechts één eigenschap.

Dexters worden geclassificeerd als een dubbeldoel ras, voor zowel melk als vlees. Vaak wordt echter ook gezegd dat het ras geschikt is voor drie doelen aangezien zij ook gebruikt kunnen worden als ossen. Hoe de dieren gebruikt worden hangt meestal af per land en per fokker. Juist de veelzijdigheid van de Dexter maakt hem interessant. Vandaar ook dat het ras tegenwoordig ook voorkomt in een groot aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, Zuid Afrika en Australië.

 
Een rode Dexter koe

Dexters produceren een rijke melk, met een relatief hoog percentage aan melkvet (4%). De kwaliteit van de melk is vergelijkbaar met die van een Jersey-koe.  Men claimt soms dat de melk homogener is dan melk van andere rassen, als gevolg van de kleinere vetdeeltjes. Normale melkproductie van een Dexter is tussen de 7,5 en 9,5 liter per dag.De koeien zijn uitzonderlijk goede moeders.  Zij verbergen hun kalveren vrijwel direct na de geboorte als er enige beschutting beschikbaar is. Zij produceren doorgaans voldoende melk voor twee tot drie kalveren en laten ook andere kalveren van andere koeien toe om te drinken. Ze staan bekend om gemakkelijk afkalven. Deze eigenschap, samen met de geringe omvang van het kalf, maakt Dexter-stieren populair om te fokken met vaarzen van grotere vleesrassen teneinde problemen bij de eerste bevalling te voorkomen.

Er zijn twee typen Dexters: kortbenige en langbenige. Kortbenige dieren zijn dragers van "chondrodysplasia" of "bulldog"-mutatie. Deze mutatie zorgt voor misvormde kalveren die over het algemeen in het derde trimester van de dracht spontaan geaborteerd worden. Kortbenige dieren hebben in feite een mildere vorm van deze mutatie. Het risico van misvormingen is bij het fokken met kortbenige dieren dan ook groot. Langbenige Dexters hebben de mutatie niet.


De buurtjes komen graag bij onze Dexters buurten